Actie “Geef Gas met Energie!” in de startblokken

Eind vorig jaar kregen de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel ruim vier ton van het Rijk voor de actie “Geef Gas met Energie!”. De actie werd in november aan het Rijk gepresenteerd nadat het Rijk in oktober kenbaar maakte een pot met geld beschikbaar te hebben. Er moest snel worden gehandeld want aanvragen moesten al voor halverwege november worden gedaan en voorzien van een compleet plan van aanpak over het jaar 2020.
De rijksuitkering zou alleen plaatsvinden wanneer het plan daadwerkelijk bijdraagt aan CO2 reductie en betrekking heeft op particuliere eigen woningen. Per woning kon maximaal 90 euro worden toegekend. Dankzij de ervaring van het energieloket kon er, in de korte tijd die beschikbaar was, een goed plan worden gemaakt.
Het plan omvat een gratis Quick Scan en waardebonnen voor het efficiënter benutten van een bestaande CV installatie. Hierbij kan gedacht worden aan het aanbrengen van radiatorfolie en radiatorventilatoren, het (waterzijdig) inregelen van de radiatoren of de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. De waardebonnen vertegenwoordigen een waarde van:

  • 150 euro voor de aanschaf van radiatorfolie en/of radiatorventilatoren wanneer op eigen kosten de radiatoren (waterzijdig) worden ingeregeld
  • 250 euro voor het (waterzijdig) inregelen van de radiatoren wanneer er op eigen kosten (met subsidie van het Rijk) een (hybride) luchtwarmtepomp wordt aangeschaft (in plaats van de CV ketel)
  • 250 euro voor de aanschaf van een doorstroomboiler wanneer er op eigen kosten (met subsidie van het Rijk) een luchtwarmtepomp wordt aangeschaft (in plaats van de CV ketel)

Momenteel wordt de actie vervat in een subsidieregeling die nog moet worden vastgesteld door het gemeentebestuur. Zodra de regeling is vastgesteld,  zal dat onder ander via deze website worden afgekondigd. Alle woningeigenaren in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel krijgen bovendien een brief van de gemeente thuisgestuurd met daarbij een brochure waarin de actie uitgebreid wordt toegelicht. Naar verwachting zal dit eind januari of begin februari bij je op de mat liggen wanneer je als particulier een huis bezit en bewoont in één van deze gemeenten. 

Categorieën: ActueelNieuws