GEEF GAS MET ENERGIE!

Maak je huis energiezuinig!

Image

Heb je het al gehoord? De duurzame gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel helpen huiseigenaren energie te besparen om zo een bijdrage te leveren aan de CO2-reductie. 'Geef Gas met Energie!' heet de actie die tot 15 november 2021 geldig is. 

Gratis tegoedbonnen

Woningeigenaren in beide gemeenten komen in aanmerking voor gratis tegoedbonnen die gebruikt kunnen worden voor simpele voorzieningen aan de CV-radiatoren! Dus grotendeels gratis je CV beter laten werken om zodoende gas en geld te besparen! Lees voor alle informatie de inhoud van de actie en de actievoorwaarden! Vraag snel een tegoedbon aan want de voorraad is beperkt!

Quick Scan

De Quick Scan is voor heel veel woningeigenaren van geweldige meerwaarde gebleken. Dankzij een eenvoudig energieadvies voor de eigen woning, weet je als woningeigenaar wat je het beste kunt doen. Hoewel het maximum aantal gratis aanvragen bijna is bereikt, is het – zo lang de voorraad strekt - nog weer mogelijk om een (gratis) Quick Scan aan te vragen. Er kunnen maximaal 300 aanvragen worden gehonoreerd in het kader van de (tijdelijke) actie Geef Gas met Energie! Dat aantal aanvragen is dus bijna bereikt! Dus wees er wel snel bij!

Wanneer ben je Rood?
20%
  • Heb je een energielabel van D of lager?

Dan hoor je in Rood. Klik dan op het rode vlak!

Wanneer ben je Groen?
60%
  • Heb je een energielabel van C of hoger?

Dan staat het sein voor jou op groen. Klik op het groene vlak!

Rood

Is je huis onvoldoende geïsoleerd?

Klik dan hier!

Groen

Wat kan ik nog meer doen?

Klik dan hier!

ROOD

Ik moet nog wel wat doen..

Het besparen van energie begint bij isolatie. Dankzij isolatie neemt het wooncomfort toe. Je geniet van een aangenaam warm huis, terwijl je minder energie verbruikt.

Je hebt minder geluid van buiten, geen vocht meer in huis en goede isolatie verhoogt de marktwaarde van je woning!

Energie besparen met isolatie

Over het algemeen zijn nieuwere woningen beter geïsoleerd dan de wat oudere huizen. Vaak hebben huizen van na het jaar 2000 goede isolatie en HR++ glas.

Oudere huizen hebben meestal minder of slechts gedeeltelijke isolatie. Is je woning gebouwd in de periode 1920 tot en met 1974? Dan heeft je huis een spouw die vaak niet geïsoleerd is…

Huizen gebouwd in de periode 1975 tot en met 1991 hebben tijdens de bouw weinig spouwmuurisolatie en gevel isolatie gekregen en matige dakisolatie (dikte 5 tot 7 cm). De ramen in de woonkamer hebben gewoon dubbel glas (geen HR++) en in de slaapkamer zit vaak enkel glas.

Welke mogelijkheden zijn er?

De beste en meest effectieve isolatiemaatregelen zijn spouwmuurisolatie, vloer- en bodemisolatie, dakisolatie en het plaatsen van HR++ glas. Deze vier soorten isolatie leveren over het algemeen het beste resultaat in verhouding tot de investering.

Een gemiddelde eengezinswoning zonder isolatie verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft veel minder gas nodig voor verwarming. Dat scheelt vele honderden euro’s per jaar en dat met de fors stijgende gasprijs!

Image
Image
Image

Quick Scan van je woning!

GRIJP JE KANS!

Warme voeten, minder tocht, minder vocht in huis, minder geluidsoverlast en een lagere energierekening. Met goede isolatie ervaar je direct deze voordelen. Vraag de Quick Scan aan bij het Energieloket van je gemeente. Dit in het kader van de actie. 

De onafhankelijke adviseur van het Energieloket brengt bij jou thuis in kaart welke isolatiemaatregelen voor jouw woning het meeste effect sorteren. Zo weet je zeker dat het vertrouwd is!

Image
Image

Profiteer nu van subsidie of een goedkope lening!

PROFITEER NU!

Met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of HR++ glas kun je jouw huis isoleren. Voor sommige maatregelen geldt een lager btw-tarief of kun je een goedkope lening aanvragen (energiebespaarlening). Bij afname van minimaal 2 isolatiemaatregelen kom je in aanmerking voor rijks-subsidie (rvo).

GROEN

Ik kan nog meer besparen!

Quick Scan van je woning

Je hebt al de nodige energiemaatregelen genomen en je huis is goed geïsoleerd. Dat wil zeggen de woning heeft minimaal een C-label. De kans is groot dat jouw woning geschikt is om met veel minder gas te stoken dan nu het geval is! Door een Quick Scan aan te vragen kan onze inspecteur bij je thuis kijken of er qua isolatie toch nog wat te halen valt, bijvoorbeeld door kierdichting. Ook kun je met de inspecteur in gesprek over wat jouw mogelijkheden zijn om je CV-installatie aan te passen en/of zonnepanelen aan te brengen.

Het kan voor jou de eerste stap zijn naar de tweede fase van onze actie waarbij er tot 15 november 2021 tegoedbonnen te krijgen zijn wanneer je daadwerkelijk je CV-installatie efficiënter laat draaien.

Image
Image

CV-ketel zuinig afstellen bespaart tot 20% op gas!

Wist je dat je met het zuinig afstellen van je CV-installatie tot 20% kunt besparen op gas? Je energie verbruik gaat omlaag, je huis wordt comfortabeler en je gaat fors minder betalen! Bij meer dan 90% van de bestaande CV-installaties zijn de radiatoren niet goed ingeregeld. De besparing door het goed inregelen levert veel geld op. Een gemiddelde rijtjeswoning bespaart door een goede afstelling per jaar ongeveer € 150. Bij een grote, wat oudere vrijstaande woning kun je jaarlijks zelfs € 400 besparen. Dat zijn flinke bedragen!

Meer dan 90% van de CV-ketels is niet goed ingeregeld. De besparing door het goed inregelen levert veel geld op. Een gemiddelde rijtjeswoning bespaart door een goede afstelling per jaar ongeveer € 150. Bij een grote, wat oudere vrijstaande woning kun je jaarlijks zelfs € 400 besparen. Dat zijn flinke bedragen! Het je een gasverbruik van meer dan 1.500 m3? Dan voldoe je waarschijnlijk aan de actievoorwaarden!
Laat dan nu je CV-radiatoren snel inregelen door een erkend installateur (zie deelnemerslijst en ontvang een waardebon van €. 250,--).

Het totaalbedrag voor het inregelen zal mede afhangen van een aantal radiatoren dat de installateur moet inregelen en de tijd die ervoor nodig is, informeer hierover bij de deelnemende installateur.
Image

Waardenbon voor voorzieningen aan je radiatoren

Het jij een gasverbruik van meer dan 1000 m3 per jaar? Dan voldoe je mogelijk aan de actievoorwaarden voor een waardebon voor de aanschaf van radiatorfolie, radiatorventilatoren, voor-instelbare kranen, voetventielen of onderblokken voor  je radiatoren.

De tegoedbon kun je aanvragen via het Energieloket en inleveren bij een aantal deelnemende bedrijven. Klik hier voor de lijst met deelnemende bedrijven.

Image
Image

Met je hybride warmtepomp bespaar je flink op je stookkosten!

Je denkt er hard over na om je huis volledig van het gas af te sluiten, maar je wilt nog niet van je CV-ketel af… Toch wil je jouw huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Een goede tussen-stap naar ‘all electric’ wonen. Daarmee bespaar je flink op je stookkosten!

Heeft jouw huis overal iets van isolatie (in dak, gevel én vloer) en HR++ glas? Dan is de hybride warmtepomp wellicht iets voor jou!

Image

Hybride luchtwarmtepomp? Nu heel veel voordeel!

Besluit je om een hybride warmtepomp aan te schaffen? Dan krijg je van de gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel een mooi duurzaam presentje!

Je komt dan in aanmerking voor een tegoedbon ter waarde van €. 250,00 voor de aanschaf van een doorstroomboiler

De tegoedbonnen kun je inleveren bij een aantal bouwmarkten en/of installatiebedrijven. Hier vind je een lijst met deelnemende bedrijven. Gecombineerd met subsidie van het Rijk, kan de aanschaf van een hybride warmtepomp heel veel voordeel opleveren! Zeker op langere termijn.

Image
Image

Elektrische warmtepomp: Het duurzame alternatief voor je CV-ketel!

Helemaal van het aardgas af? Dat kan ook! Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen ketel op gas meer nodig! De elektrische luchtwarmtepomp is hét duurzame alternatief voor de CV-ketel, zeker nu het gas steeds schaarser en duurder wordt.

Je stoot aanzienlijk minder CO2 uit en de elektriciteit kun je zelf opwekken met zonnepanelen voor meer besparing. Voor een volledig elektrische luchtwarmtepomp is het wel van belang dat jouw woning goed geïsoleerd is. Dat wil zeggen dat de woning voorzien is van goede dak- en vloerisolatie, een gevulde spouwmuur en HR++ glas. Ook moet de woning een laag temperatuur verwarmingssysteem hebben, bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. 

Het is echter ook mogelijk om je bestaande traditionele radiatoren te behouden! Wanneer de radiatoren goed zijn ingeregeld en voorzien van folie en ventilatoren, kan dat in principe ook volstaan. Eventueel zou je kunnen overwegen om voor extreem koude dagen een moderne straalkachel als bijverwarming aan te schaffen. Afhankelijk van het type warmtepomp heb je mogelijk voor het warme water een doorstroomboiler nodig. Voor zo’n boiler wordt tijdens de actie ‘Geef Gas met Energie!’ door jouw gemeente een tegoedbon verstrekt.

Image

Tegoedbon voor doorstroomboiler en subsidie!

Ga jij jouw woning verwarmen met een elektrische luchtwarmte-pomp i.p.v. een CV-ketel? Dan kom je via het Energieloket in aan-merking voor tegoedbonnen (zoals genoemd bij hybride warmtepompen) maar ook voor een tegoedbon t.w.v. € 250 voor de aanschaf van een doorstroomboiler! Ook is er subsidie voor de warmtepomp verkrijgbaar. De hoogte van het bedrag ligt tussen de € 1.000 en € 2.500. Je kunt ook een Energiebespaarlening afsluiten.

Image
Image