Gas lijkt toch echt zijn langste tijd te hebben gehad in Tytsjerksteradiel maar ook (ver) daarbuiten. Ondertussen is er al een derde thema-avond over dit onderwerp georganiseerd door het Energie(k)loket te Hurdegaryp en net als bij de voorgaande sessies kwamen er veel mensen naar het loket.
Veelal woningeigenaren die bezig zijn met gasloos willen wonen en waarvoor het vervangen van een oude CV-ketel door een nieuwe, feitelijk al geen serieuze optie meer is..
Gisteravond kwamen zo’n 150 bezoekers uit Tytsjerksteradiel naar het Energie(k)loket in Hurdegaryp om zich te laten informeren over gasloos wonen. Onder de bezoekers ook mensen uit andere gemeenten die graag de reis naar Hurdegaryp maakten om deze kans niet te missen..

 

Kans

Inderdaad een mooie kans want bezoekers konden geheel vrijblijvend in gesprek met installateurs en leveranciers van bijvoorbeeld IR-panelen, elektrische radiatoren en warmtepompen.  Maar ook een compleet houtgestookte CV installatie ter vervanging van gas of een pelletkachel als (bij)verwarming waren opties waarover de bezoeker zich breed kon laten informeren.
Henk Feenstra van het bouwkundig adviesbureau Feenstra uit Oenstjerk maakte de informatieavond compleet door op elk heel uur een presentatie met dia’s te verzorgen over wat je als huiseigenaar allemaal tegenkomt als je de stap naar gasloos wilt zetten.
WP01

 

Isolatie

Van het gas af is pas een reële optie als je woning goed is geïsoleerd. Daarom gaven uiteraard de isolatiebedrijven deze avond ook acte de presence.
Goede spouwmuurisolatie  is in veel gevallen de grootste stap en tegelijk ook de relatief goedkoopste stap naar een grote energiereductie. Maar zeker ook glas en vloerisolatie dragen bij aan hogere isolatiewaarden.  Bouwbedrijven waren aanwezig om te laten zien hoe een dak bijvoorbeeld van binnenuit geïsoleerd kan worden of wat er tegenwoordig allemaal kan als je een nieuwe woning gaat bouwen..
Bouwbedrijf.jpg

 

Elk huis is uniek

Elk huis is in feite uniek en vraagt zodoende om eigen oplossingen. Daarbij niet in de laatste plaats de wensen van de huiseigenaar en diens stookgedrag en gezinssamenstelling. Daarom ook een mooie gelegenheid om op zo’n avond met deskundigen in gesprek te gaan en je eerst goed te laten informeren over wat de markt nu te bieden heeft en wat voor jou nu de meest logische stap is.
Rabobank en gemeente zorgden er voor dat er ook informatie beschikbaar was over financiering en subsidies waardoor de bezoeker de gelegenheid werd geboden om zich van alle kanten goed te laten informeren.
RABO.jpg

Quick Scan
De avond werd vanwege het gevarieerde aanbod goed gewaardeerd.
Ondertussen komen de eerste aanvragen al bij het enegie(k)loket binnen voor het laten uitvoeren van een (gratis) Quick Scan.
Een energiescan van je woning kan de basis zijn voor gerichte maatregelen.
Sterker nog, vaak blijkt dat niks doen duurder is en dus voor veel huiseigenaren alle aanleiding om, met hulp van een onafhankelijk deskundige, een gericht plan van aanpak te maken dat leidt tot meer woongenot en minder woonlasten.

Categorieën: Actueel