Hoe werkt het?

Voordat je zonnepanelen aanschaft wil je natuurlijk eerst weten hoe deze werken.

Een paneel wordt gemaakt van een materiaal dat stroom geleid als er licht op valt. Dit heet silicium. Energie van de zon kan electronen los maken in het silicium. Door deze electronen ontstaat er spanning binnen een zonnecel. Dus als de zon schijnt op een paneel ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading boven op en de negatieve lading eronder. Door meerdere zonnecellen achter elkaar te in een paneel ontstaat er een stroming. Hierdoor krijg je gelijkstroom. Als je zonnepanelen aanschaft hoort daar ook een omvormer bij. Deze zet gelijkstroom om in wisselstroom en dat is dezelfde stroom als uit uw stopcontact komt.

Ligging

Naast het het uitkiezen van de juist zonnepanelen is de ligging ook erg belangrijk. De hoeveelheid schaduw en de helling van uw dak zijn belangrijk om te bepalen waar u zonnepanelen legt. Een stukje schaduw op een kleine gedeelte van reguliere zonnepanelen kan een negatief effect hebben op alle panelen. Dat heeft gevolgen op de opbrengst van alle panelen. 

Bewolkte dag

Op een bewolkte dag is er nog voldoende licht om stroom op te wekken met zonnepanelen. En mocht er niet genoeg stroom worden opgewekt op dat moment dan is dat geen probleem: dan ontvangt u gewoon stroom van uw energieleverancier. Mocht je over het hele jaar gezien meer stroom opwekken dan dat je verbruikt, dan krijg je een vergoeding van de energieleverancier. 

Zelfs op de meest bewolkte dag wekken zonnepanelen nog stroom op!

Meer weten over de voordelen en de verschillende soorten panelen? Lees dan hier meer.