Welke subsidies zijn er?

Er is een landelijke subsidie voor Zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels of biomassaketels. Deze subsidies zijn er tot het einde van 2020.  Daarnaast kun je BTW terug vragen voor bij het aanschaffen van zonnepanelen en is er een laag BTW-tarief op arbeidsloon woningisolatie. Je leest alles hierover op deze pagina.

Subsidie particuliere woningisolatie

Na jaren wachten, is het vanaf september 2019 weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor particuliere woningisolatie!

Ben je eigenaar en bewoner van een huis dat nog niet helemaal goed is geïsoleerd dan kun je tot tienduizend euro subsidie krijgen als je isolerende maatregelen gaat treffen!

Subsidie wordt per m2 materiaal verkregen wanneer je het dak, de gevel, of de vloer isoleert en ook voor glas is er per m2 subsidie mogelijk! Natuurlijk moet het materiaal een bepaalde minimale isolatiewaarde hebben maar dat is tegelijk ook de aanleiding om het oude te vervangen.

De subsidieregeling “energiebesparing eigen huis” is vanaf 15 augustus 2019 door het Rijk opengesteld. Wanneer je als eigenaar/bewoner jouw huis na deze datum hebt geïsoleerd, waarbij er tenminste twee van de volgende maatregelen zijn getroffen:

  • Spouwmuurisolatie
  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloer en/of bodemisolatie
  • Glasisolatie 

Dan kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie!

In combinatie met een van deze maatregelen, is er wellicht ook nog subsidie mogelijk voor:

  • Isolerende deuren
  • Een energiezuinig ventilatiesysteem (CO-2 gestuurd of een balansventilatiesysteem met wtw)
  • Een slimme thermostaat of een energiedisplay i.c.m. een slimme meter

Welk bedrag?

De subsidie bedraagt maximaal €. 10.000 doch is gebaseerd op het aantal m2 dat totaal aan isolatiemateriaal is aangebracht al dan niet in combinatie met aanvullende maatregelen.

Welke voorwaarden?

Belangrijke voorwaarde voor de regeling is dat de werkzaamheden door een deskundig bedrijf zijn uitgevoerd. Het bedrijf moet hiervoor ook uitvoerdersformulieren invullen waarbij wordt aangegeven om hoeveel m2 het gaat en welke isolatiewaarde het aangebrachte materiaal heeft. Subsidie is ook alleen mogelijk voor werkzaamheden die betrekking hebben op de bestaande schil van de woning. Dus aan-en nieuwbouw komen niet in aanmerking voor deze subsidieregeling.

Meer informatie?

Wil je meer weten of een aanvraag doen? Kijk dan op de website van het RVO.

Subsidie zonneboilers

Een zonneboiler verwarmt het water met behulp van zonlicht. Hierdoor bespaar je energieverbruik voor warm water tot wel 50%. 

Tot het einde van 2020 kun je subsidie krijgen voor het aanschaffen van een zonneboiler. Het bedrag dat je kunt krijgen ligt tussen de 750 en 2000 euro en is afhankelijk van het type zonneboiler. 

Een zonneboiler voor vier personen kost ongeveer 3.300 euro en de subsidie voor deze boiler is 1.100 euro. Dat betekend dat de zonneboiler nog 2.200 euro kost. 

Wil je precies weten welke subsidie je krijgt voor welke zonneboiler? Kijk dan op de website van het RVO.

Subsidie warmtepomp

Tot het einde van 2020 krijg je subsidie als je een warmtepomp aanschaft. Door het aanschaffen van een warmtepomp verbruik je minder of geen gas en het is daardoor een milieuvriendelijke oplossing. Warmtepompen maken gebruik van lucht, water of grond om een bruikbare temperatuur te maken die je huis prettig verwarmt. 

Voor een hybride warmtepomp van 4000 euro krijg je tussen de 1.500 en 1.800 euro subsidie. 

Een warmtepomp die op buitenlucht draait is het subsidiebedrag vanaf 1.100 euro. Hoe groter het vermogen des te hoger is het subsidiebedrag Voor een bodem-warmtepomp begin het subsidiebedrag op 2.500 euro. 

Ben je benieuwd welk bedrag je precies krijgt? Bekijk dan de pagina van het RVO over subsidie voor warmtepompen.

BTW zonnepanelen

Wil je zonnepanelen kopen? Dan is er goed nieuws! Je kunt de BTW (21 procent!) terugvragen bij de belastingdienst. Door dit te doen bespaar je op de aanschaf en wek jij zelf je eigen energie op door de zon.  Wil je meer weten hierover? Bekijk dan deze pagina van de belastingdienst

Lage BTW op arbeidsloon woningisolatie

Wil jij je woning isoleren? Er geld een laag BTW-tarief (9 procent) op het arbeidsloon van woningisolatie. Dit tarief geld alleen voor het aanbrengen van isolatiemateriaal. Wil je hier meer informatie over? Bezoek dan deze pagina van de belastingdienst.

EnergieSubsidieWijzer

Bekijk op deze wijzer welke subsidie aanvragen je kan doen in onze gemeente.

Quick Scan

Snel weten wat er aan jouw woning (nog) kan worden gedaan? Laat ons jouw woning inspecteren. Dankzij faciliteiten van de gemeente kan er samen met u, aan de hand van bouwtekeningen, een inspectie aan uw woning worden gedaan. Dat gebeurt door een onafhankelijk deskundige. Je ontvangt na een goedgekeurde aanvraag een uitnodiging voor een gratis adviesgesprek in het Energiek loket.

Klik hier voor de Quick Scan