Door de vloer of bodem van je huis te isoleren zorg je voor meer warmte in het huis en heb je warmere voeten.

Hoe werkt het?

Vloerisolatie
Bij vloerisolatie wordt er een isolatielaag aangebracht aan de onderkant van de vloer. Hiervoor moet je kruipruimte tenminste 35cm hoog zijn. Er worden vaak platen of kussens gebruikt om te bevestigen tegen de vloer. Op de bodem van de kruipruimte wordt een damremmende folie aangebracht die er voor zorgt dat het isolatiemateriaal niet vochtig wordt.

Bodemisolatie
Voor bodemisolatie kies je als vloerisolatie niet mogelijk is omdat de kruipruimte te laag is. Hierbij wordt een laag isolatie op de bodem van de kruipruimte gespoten. Dit zijn meestal EPS-chips of korrels: stukjes piepschuim in verschillende vormen of biofoam korrels: stukjes piepschuim van hernieuwbare grondstoffen. Het spuiten gebeurd vanaf de opening van de kruipruimte of er een gat geboord en daar door heen gespoten.

Bodemisolatie

Wat is het voordeel?

Door je vloer te isoleren ontsnapt er minder warmte uit het huis. Dit is goed omdat de verwarming minder vaak en minder hoog aan moet en je minder CO2 uitstoot. Daarnaast krijg je warmere voeten en meer comfort in je huis. Het is makkelijk aan te brengen en je kan het eventueel ook zelf doen, mocht je een handig klusser zijn. De kosten zijn vrij laag en de besparing is binnen een paar jaar terug verdient. Vloer- en bodemisolatie is goed te combineren met gevelisolatie, een warmtepomp en zonnepanelen.

Heb ik vloerisolatie?

Het zou kunnen dat jou huis al vloerisolatie heeft. Als je hier niet zeker van bent kun je het controleren. Bekijk eerst als je een kruipruimte hebt. De ingang hiervan zit vaak bij de voordeur of in de kelder. Open de ingang en schijn met een zaklamp de kruipruimte in. Zie je kale planken? Dan zit er nog geen isolatie. Zie je al wel isolatie zitten? Meet dan hoe dik dit is, want vaak is het nog niet dik genoeg. Als je twijfelt of de ruimte hoog genoeg is voor vloerisolatie kan je dit ook opmeten. Het moet tenminste 35 cm hoog zijn. Als dit niet het geval is kun je voor bodem isolatie kiezen.

Advies van het Energieloket

Bij het energieloket krijg je onafhankelijk advies over je huis. Bij ons kan je terecht voor een Quickscan en wij brengen jou in contact met experts. Twijfel niet om contact met ons op te nemen zodat wij jou kunnen helpen met een toekomst bestendig huis!